Kampen med en kronisk leversjukdom, Resan mot en levertransplantation och Livet som ung förälder.

3 veckor

Bild från IVA till vänster. Första timmarna efter Op (söndag) till höger 3 dagar senare.
 
Igår var det 3 veckor sedan transplantationen och jag gjorde mitt första besök på akuten. Hade haft högre temp kvällen innan och på morgonen så efter att ha pratat med 1177 så for vi in. Feber är ett tecken på avstötning så man ska inte ta risker. Allt gick bra och efter 6 timmar kunde vi åka hem. De vet inte var febern kommer ifrån. Crp är bra. De tror att det kan bero på ett virus som min donator har haft, men som jag inte har haft. Men de vet inte säkert.  Jag äter medicin mot det redan så det ska ju inte bryta ut. 
 
 
 
Nu på morgonen har jag tagit en promenad själv. Känns bra att kunna gå ut själv och inte vara så beroende av andra. Jag har gjort i ordning veckans mediciner.  Det tar ett tag då jag äter 34 tabletter om dagen + en flytande medicin 4ggr/dag. 
Har även tvättat håret ( med hjälp av min man). Jag har inte duschat så många gånger efter transplantationen. Jag vill inte vara och öppna till såret i onödan så det blir mest att man får tvätta  av kroppen med pappersdukar. Men det går bra. 
Imorgon ska jag ta de sista agrafferna och även lämna prover. Kommer förmodligen inte behöva något förband. Det kommer kännas konstigt. Måste även förbi på apoteket. Det går åt en hel del mediciner nu så det gäller att ha allt hemma och beställa hem i tid. 
 
Idag ska vi nog bara ta det lugnt. Inget planerat. 
Sitta ute i solen en stund så lillan får leka i snön. Vi har en liten kulle på framsidan dom hon dolar på i. Bygger snögubbe m.m kanske ska visa hur man för en snölykta så kan vi tända ljus ikväll. 
 
Ha en fin annandag påsk! 

Permalink Levertransplantation Kommentarer (0) Trackbacks ()

Min rygg!

Jag har så fruktansvärt ont i ryggen efter operationen. 
Jag tycker att det börjar ha gått så lång tid nu att det borde  gå över, men inte.. Det går inte ligga sitta eller stå för länge. Måste ändra läge ofta. Nätterna går ofta bra till en början  men mot morgonsidan måste jag värma riskudde och ligger mest och vrider mig.
Idag ska jag ta  bort en del av agrafferna och då ska jag höra om det är ok eller farligt att kolla upp ryggen, om man kan få den fixad. För såhär går det inte ha det. Jag återhämtar mig långsammare pga ryggen. Den stoppar mig när jag går. Jag kan inte räta ut ryggen helt. Skulle vilja lägga mig på golvet, men skulle aldrig komma upp därifrån. 
Idag är det även provtagning.  Alla värden hat hittills varit bra så jag hoppas det fortsätter så. 
Nu ringer snart min väckarklocka.  Tidiga mornar när man ska till sjukhuset.  Tur vi har ganska nära iaf. Hoppas bara på lite folk så det går fort och så jag slipper folksamling. 
 
Hoppas ni andra får en härlig dag! 

Permalink Levertransplantation Kommentarer (1) Trackbacks ()

Snabba ryck!!

Ursäkta att jag inte uppdaterat på ett tag men det har sin förklaring. Efter utredningen så tog det 9 dagar innan jag fick ett samtal från ett nummer jag inte kände igen. Klockan var ca 12.30 Vi hade just sätt oss i bilen på väg till kalas. Vi hann ungefär 200 meter. Det var transplantationskoordinatorn dom ringde. Hon frågade hur jag mådde så och sa sen "Du kanske förstår varför jag ringer?" varpå jag säger, har ni hittat ett organ redan!? 
Vi fick information om att jag skulle rulla till Op ca kl 03.00 på natten så det var ingen jättebrådska. Vi for å lämnade L hos farmor och farfar eftersom vi nästan var hos dem.
Jag ringde mamma och då kom första tåren. Men sen blev jag peppar fast nervös, men jag var mycket lugnare än jag hade trott att jag skulle vara. 
Först var det tänkt att vi skulle tåga ner ca 6 timmar. Men tillslut fick dom tag på två flygbiljetter.
Klockan var ca 19.30 när vi var framme på Karolinska Sjukhuset. Där blev det lungröntgen och lite kontroller och information. Närmaren 22 på kvällen kom min familj. Dom hade vilat ner.  4 vuxna och en bebis på  6 månader. Det gick inte sova den natten. Vi tittade på tv.
 
Jag rullades till Op kl 04.00 och jag sa hej då till alla. J fick följa mig längre. Vi kramades och så att vi älskar varandra sen rullas jag in. Jag blir sövd väldigt fort.
 
Vaknar på IVA med väldgt ont i ryggen och har sladdar och maskiner överallt. Även en tjock sond i näsan. Är torr i munnen och får skölja och spottar slem. Jag får feber och har ont. 
Ligger på IVA från söndag förmiddag till måndag eftermiddag. Har minnen till och från bara. 
 
På avdelningen igen får jag byta till en vanlig sond och dom fick sätta den 3 gånger innan det blev rätt. Men det gick bra. 
Har mest ont i ryggen på ch ber om smärtstillande väldigt ofta men inget hjälper mot ryggen.
Har återigen mmande feber de första dagarna och det visade sig vara en lätt lunginflammation. 
Får antibiotika intravenöst.
Jag svettades otroligt mycket. 
Jag kan skriva mer om allt sen. J har antecknat allt och jag har inte läst igenom det än. 
På tisdagen, dag 9 blir jag skickad till Umeå sjukhus istället. Resan var väldigt jobbig för ryggen.
Väl framme så få jag feber på natten igen. Jag som precis hade fått börja med antibiotika i tablettform. Nu fick dom byta ut det till intravenöst igen.
Igår fredag fick jag åka hem på permission några timmar. Så otroligt härligt!  Nu håller jag tummarna på att få komma hem på måndag. 
 
Alla levervärden har varit fina hela tiden. Crp blir bättre och bättre. Jag har pratat med läkaren som hade hand om mig och han har berättat att jag fick en mycket fin lever. Donatorn var nåt år äldre än mig. Annars är många donatorer ca 60 år. Levern hade börjar producera gälla redan under Op. Bättre förutsättningar än jag har fått kan man inte få så han. Vilket känns underbart.
Den nya levern väger ca 1kg mer än min gamla. Med min dåliga lever hade ju krymt och vägde bara 700g. 
 
Nu ska jag äta lite lunch. <3

Permalink Levertransplantation Kommentarer (0) Trackbacks ()